SZŰCS FÉLE SZÁRAZTÉSZTA
  Újfehértó  

MENÜ

Mi a száraztészta?

A száraztészta gabonafélék őrleményeiből, vízzel, tojással, vagy anélkül, esetleg egyéb anyagok felhasználásával, keveréssel, gyúrással, formázással és szárítással előállított készítmény, amelyek különböző formában, főzésre készen kerülnek forgalomba. Jellegzetes, hogy általában a hosszan eltartható élelmiszerek körébe tartoznak.

 

A legrégebbi magyar száraztészta: a tarhonya

A néprajzi kutatások szerint a hosszú múltra visszatekintő hazai tésztafogyasztás jellege és mértéke korábban a következő tényezőkön alapult: a magyar pásztorokat, a halászokat, az aratókat, a kubikusokat - és még több foglalkozási ágat sorolhatnánk - munkájuk az év nagy részében a pusztára, a szántóföldekre, a vizek mellé, más településekre, tehát otthonuktól távolra "vezette". Lakóhelyüktől távol, ott helyben leggyakrabban bográcsban főzve készítették ételeiket.

Asztali nézet